wtorek, 8 października 2013

Tatínek vzpomíná na prázdniny - III. díl

Po prázdninách v Chorvatsku a Česku přišlo na řadu Polsko. Poslední dva týdny prázdnin strávila Eliška s tatínkem na rehabilitačním pobytu v Bystré u Bielska-Bialé. Eliška byla na takovém pobytu už dříve několikrát, ale vždycky s maminkou a vždycky v Bydhošti. Tentokrát byla tedy s tatínkem. Eliška měla na programu fyzioterapeutická cvičení, kanisterapii, logopedická cvičení a takzvanou "terapii ruky" (na rozvoj šikovnosti rukou). Také cvičila na bazénu, ale jen jednou. škoda jen, že program byl zaměřený hlavně na fyzickou rehabilitaci, a Ela by stejně nebo i víc potřebovala také tu psychickou. Ve volném čase jsme spolu hodně chodili na procházky, byli jsme i na výletě v Bielsku:


Tady je Eliška u pomníku Bolka a Lolka. Bolek a Lolek totiž vznikli právě v Bielsku-Bialé, v místních filmových ateliérech:)

O víkendu mezi oběma pracovními týdny za námi přijela maminka a protože bylo pěkné počasí, věnovali jsme se turistice. Bystrá je totiž obklopená horami a lesy. A v neděli Eliška zdolala svoji první horu - Kozí horu, která se vypíná mezi Bystrou a Bielskem-Bialou do výše 686 metrů nad mořem!


Na této fotografii již Eliška sestupuje z Kozí hory, která se nachází v pozadí.
Pobyt byl tudíž až na některé vady (málo cvičení na psychický rozvoj) úspěšný, tatínek je pyšný na to, že to zvládl a všichni dohromady jsme rádi, že se Eliška naučila zase něco nového - už umí chodit ze schodů se střídáním obou nožek (zatím chodila tak, že jednou nohou udělala krok a druhou nohu pak přisunula). Za to patří speciální poděkování fyzioterapeutce paní Ole!

 

czwartek, 3 października 2013

Arcyciekawy list rodzica

w GW. Trafia w sedno. Gorąco polecam lekturę.


A we mnie - wśród wielu innych uczuć i refleksji - budzi, coraz jaśniejsze, choć dopiero ledwie kiełkujące, pragnienie jakiejś inicjatywy obywatelskiej...